KontaktButikStockholmsförarenAktuelltOm företagetHem
Till Stockholmsförarens huvudsida
Nyturer. Leder som tillkommit efter att föraren tryckts.
Gratis förare! Gör en nytur, och få en Stockholmsförare på "köpet".
Svarttjärn, Anatomi 8a
Ågesta Christers slab
Johan Luhr berättar om när han blev anfallen av en älg.
Gamla nätföraren hittar du här >>
Klätterstockholm är fantastiskt!
Med över 2500 klätterleder fördelade på ca 150 klippor är Stockholm Sveriges mest utvecklade klätterområde. Här finns allt man kan önska sig när det gäller klippklättring - lätta, svåra, välsäkrade eller borrbultade leder, såväl som svårare naturligt säkrade leder. Man kan till och med klättra mitt i stan om man vill. Klättring är också (tvärtemot vad många kanske tror) en väldigt säker aktivitet. Givetvis finns de fysiska och psykiska utmaningarna där, för den som så önskar, men det är du som väljer hur långt du vill pressa dig.

Klättring - en livsstil
Yoga och taichi och allt vad det heter i all ära men klättring är också en slags yoga med den fantastiska skillnaden att du får så otroligt mycket mer i paketet - Trevlig samvaro med kompisar som gör samma sak som du, frisk luft, härlig natur, och att du blir stimulerad både fysiskt och mentalt, etc. Kanske kan du till och med träffa din framtida partner där ute bland klipporna. Allt detta tillsammans i en skön mix gör att klippklättring för många, mer eller mindre, blir ett sätt att leva.

Frågar man folk om varför dom klättrar får man vara beredd på att få lika många olika svar som antalet klättrare. För en del handlar det om den sociala samvaron med andra klättrare som man på ett naturligt sätt får när man är ute och klättrar. Andra är mera ute efter den fysiska utmaningen och den hårda träning som krävs för att klättra riktigt svåra leder. Många lockas av naturupplevelsen och den fina miljö som så ofta inramar klättringen. Man kan till och med vara lite pryltokig för att ägna sig åt klättring, det finns massor av spännande hightech-utrustning att använda. Som mamma eller pappa kanske man väljer klättring för att man vill göra något tillsammans med sina barn.

Vad kostar det att klättra?
Det fantastiska med klättring är att det är GRATIS, men du behöver köpa en del utrustning i början. Ett par klätterskor, en klättersele, kritpåse, krita, en firningsbroms, några bandslingor och ett par skruvkarbiner är en bra start. Detta kostar ungefär 1500 - 2000 kr. Vill du sedan gå vidare med din klättring kommer du att behöva köpa ytterliggare en del utrustning, som t ex kilar, kamsäkringar, samt givetvis ett klätterrep. Då får du räkna med ytterligare ca 3000-5000.
Bra och billiga startpaket finns hos en del av klätterhandlarna.

Hur lär du dig att klättra?
Det bästa du kan göra är att gå en klätterkurs hos en auktoriserad instruktör. Då blir du väl omhändertagen och har samtidigt chansen att träffa andra som också vill lära sig klättra. Det kan också vara en bra idé att gå en "provapåkurs" innan du går en riktig klätterkurs, för att under lite enklare former testa att klättra. "Provapåkurser" arrangeras både utomhus och inomhus.

Att klättra inomhus är ett effektivt sätt att träna upp sin klätterförmåga och har under senare år ökat enormt i popularitet. I Stockholm finns det numera 3 st stora klättergym som är ungefär lika bra. Även klättergymen arrangerar klätterkurser. Här följer några exempel på kursarrangörer med auktoriserade instruktörer i Stockholmsområdet: Stockholms klätterklubb, Svenska klätterskolan och Sweden multisport (numera Stockholms guidebyrå).

Klättergym i Stockholm
Karbin klätterhall (Västberga) >>
Solna klättercenter (Solna) >>
Klätterverket (Nacka) >>

Klättra inomhus med småbarn
Det går rätt bra att klättra med ganska små barn och klättergymmen har speciella kroppsselar som passar barn från ca 3 år och upp. Karbin och Solna klättercenter har bra klätterväggar som små barn klarar av. Man måste dock ha nogrann uppsikt på småttingarna så att dom inte springer omkring på bouldermattorna, eftersom någon skulle kunna ramla ned över dom.


<< Tillbaka till förstasidan

Till butik

Med över 2500 klätterleder fördelade på ca 150 klippor är Stockholmsföraren Sveriges största och mest omfattande klätterguide, någonsin. Detta är den nya och uppdaterade utgåvan från -08. Författare: Mikael Widerberg & Claes Jelinek.
ISBN 978-91-633-3205-0

Beställ den nu, direkt av författarna >>